Η κοιλιοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κοιλιάς. Αυτό πραγματοποιείται αφαιρώντας τη περίσσεια δέρματος και επίμονου λίπους του κοιλιακού τοιχώματος και συσφίγγοντας τους χαλαρούς κοιλιακούς μύες.
Υπάρχει η κλασσική και η mini κοιλιοπλαστική. Η κλασσική χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τη χαλάρωση σε όλη την έκταση της κοιλιάς. Συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής πάνω από τον ομφαλό, είναι δε η πλέον συχνά πραγματοποιούμενη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχείρηση αυτή μπορεί να συνδυασθεί με άλλες εγχειρήσεις, όπως λιποαναρρόφηση ή μειωτική ή αυξητική μαστών.
Ποιοι είναι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση;
Οι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτήν την εγχείρηση είναι γυναίκες και άνδρες, που έχουν καλή υγεία και ενοχλούνται από το μέγεθος και σχήμα του κοιλιακού τοιχώματος και από την υπερβολική εναπόθεση λίπους και την περίσσεια δέρματος στην περιοχή που δεν αντιμετωπίζεται με δίαιτα και γυμναστική.
Η εγχείρηση ενδείκνυται επίσης για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις (bariatric surgery) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και έχουν χάσει σημαντικό βάρος, με αποτέλεσμα σημαντική λιποδυστροφία της κοιλιάς.
Υποψήφιες για κοιλιοπλαστική είναι και γυναίκες μετά από κυήσεις που έχουν υποστεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών και δερματοχαλάρωση που δεν δύναται να διορθωθεί με άσκηση.
Ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν συγκεκριμένο διαιτολογικό πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν την δίαιτα, να φτάσουν το επιθυμητό βάρος τους και μετά να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική. Δεν έχει σκοπό την μείωση του βάρους του σώματος και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοια μέθοδος.
Επίσης, όσες γυναίκες προγραμματίζουν μελλοντικές κυήσεις θα ήταν καλό να περιμένουν, γιατί οι κοιλιακοί μύες που υπόκεινται σε χειρουργική σύσφιξη κατά την κοιλιοπλαστική, θα χαλαρώσουν ξανά με την κύηση. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες συγκεκριμένες εγχειρήσεις στην κοιλιά με αποτέλεσμα να έχουν ουλές σε συγκεκριμένα σημεία, είναι πιθανόν να μην μπορεί να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική.
Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;
Μετά τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού γίνεται η λήψη φωτογραφιών της περιοχής και η γιατρός βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής. Σε περίπτωση υποψίας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος θα χρειαστεί συνεκτίμηση από γενικό χειρουργό και πιθανότατα περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Γενικά, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών. Χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών σκευασμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται προεγχειρητικά.
Τι γίνεται διεγχειρητικά;
Αρχικά πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της τομής σε όρθια θέση. Η τομή εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλιά και σχεδιάζεται έτσι ώστε να κρύβεται από το εσώρουχο. Ακολουθεί η αποκόλληση δέρματος και λίπους της κοιλιάς από τους μύες του κοιλιακού τοιχώματος έως τη ξιφοειδή απόφυση. Για να είναι δυνατή η μετακίνηση του δέρματος και λίπους προς τα κάτω, πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τον ομφαλό ώστε να απελευθερωθεί από το δέρμα της κοιλιάς.
Οι ορθοί κοιλιακοί μύες κατόπιν συρράβονται για να διορθωθεί η διάταση τους και να ενισχυθεί η δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος. Το παρασκευασθέν δέρμα και λιπώδης ιστός «τραβιoύνται» προς τα κάτω και o πλεονάζον ιστός αφαιρείται. Στη συνέχεια ακολουθεί η τοποθέτηση του ομφαλού στη νέα του θέση στο κοιλιακό τοίχωμα. Ακολουθεί η συρραφή των τομών. Τοποθετούνται μια ή δυο παροχετεύσεις που αφαιρούνται σε λίγες ημέρες.
Με μια γρήγορη ματιά…
Αναισθησία |
Γενική αναισθησία |
Διάρκεια |
3 ώρες |
Παραμονή στο νοσοκομείο |
1-2 ημέρες |
Τι γίνεται μετεγχειρητικά;
- Οι παροχετεύεις αφαιρούνται συνήθως 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση.
- Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
- Επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κορσέ για 4 εώς 6 εβδομάδες.
- Με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα, για αποφυγή θρομβώσεων στα πόδια. Ο ασθενής φοράει ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες όσο είναι στο νοσοκομείο.
- Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 1-2 εβδομάδες άδεια από την εργασία τους, ανάλογα με την επέμβαση και τη δουλειά τους.
- Γυμναστική και άρση βάρους επιτρέπονται σε περίπου 6 εβδομάδες.
- Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς και η τελική τους μορφή θα φαίνεται σε 9-12 μήνες περίπου. Οι ουλές δεν εξαφανίζονται.
- Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αποτιμάται συνήθως μετά και μικρές ενοχλήσεις μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία συνήθως μετά τον έκτο μήνα.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Πιθανές επιπλοκές όπως και σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν αλλά με την ορθή χειρουργική τεχνική και τον προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες σε ποσοστό εμφάνισης. Μερικές πιθανές επιπλοκές είναι οι εξής:
- Αιμορραγία – Aιμάτωμα: Σε περίπτωση αιμορραγίας και αιματώματος θα χρειαστεί επάνοδος στο χειρουργείο.
- Λοίμωξη του τραύματος: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής χορηγούνται αντιβιοτικά τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.
- Συλλογή ορώδους υγρού: Αυτό το υγρό συνήθως απορροφάται από μονό του, μερικές φορές όμως πρέπει να αφαιρεθεί με τη βοήθεια σύριγγας.
- Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων και πνευμονική εμβολή: Αποτελεί πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης. Προλαμβάνεται με αντιπηκτικά αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
- Υπαισθησία: Αφορά κυρίως την περιοχή κάτω από τον ομφαλό, αλλά και σπανιότερα το μηρό. Επανέρχεται συνήθως σταδιακά μετά από 3 – 6 μήνες.