Το λιποίδημα αποτελεί μια χρόνια νόσο με άγνωστη μέχρι στιγμής αιτιολογία και αφορά κυρίως τις γυναίκες. Αν και συχνά δεν αναγνωρίζεται ή διαγιγνώσκεται εσφαλμένα, υπολογίζεται ότι αφορά το 10% του γυναικείου πληθυσμού, επομένως δεν αποτελεί μια σπάνια κατάσταση. Το λιποίδημα αφορά συνήθως τα κάτω άκρα αλλά μπορεί να αφορά και τα άνω άκρα.
Χαρακτηριστικά αυτής της νόσου είναι ότι παρουσιάζει οικογενή κατανομή και μπορεί να κληρονομηθεί. Συνήθως ξεκινά ή επιδεινώνεται κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό πιθανολογείται ορμονολογική συσχέτιση.
Ποια είναι η κλινική του εικόνα;
Η κλινική εικόνα του ασθενούς περιλαμβάνει ένα δυσανάλογο σωματότυπο με χαρακτηριστικά λεπτό το άνω ήμισυ του σώματος με πλούσιο σε διάμετρο το κάτω ήμισυ ή αντίστροφα. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν οίδημα, πόνο ή και μώλωπες στις περιοχές που επηρεάζονται από το λιποίδημα. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι ότι το λίπος είναι ανθεκτικό στις προσπάθειες απώλειας βάρους με διατροφή και άσκηση.
Η νόσος έχει τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο οι ιστοί είναι μαλακοί με ομοιόμορφη κατανομή, το δέρμα λείο με πεπαχυσμένο υποδόριο. Στο δεύτερο στάδιο η υφή του δέρματος γίνεται πιο ανομοιογενής καθώς αναπτύσσονται πολλαπλοί όζοι, δηλαδή σκληρίες. Στο τρίτο στάδιο η υφή του δέρματος είναι πλέον διαταραγμένη- ρυτιδωμένη με μεγάλη εναπόθεση λίπους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και η σταδιακή δυσκολία στην κίνηση του άκρου εξαιτίας του βάρους του.
Ποιες οι θεραπείες;
Μια υγιεινή διατροφή και η άσκηση, ειδικά το κολύμπι είναι σημαντικά για την επιβράδυνση της εξέλιξη της νόσου.
Συστήνονται οι εξής μη επεμβατικές θεραπείες στα αρχικά στάδια
- χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης
- χειροκίνητη λεμφική θεραπεία αποσυμφόρησης (manual lymphatic drainage)
- ειδικές ηλεκτρικές αντλίες πιεσοθεραπείας
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προχωρημένα στάδια της νόσου για τη μείωση του μεγέθους των αποθέσεων λίπους και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.