Το πρόβλημα του πολύ μεγάλου στήθους μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες (κληρονομικότητα, σωματικό βάρος, ορμονικοί παράγοντες) και συχνά αποτελεί σημαντικό πρόβλημα τόσο για την ποιότητα ζωής, όσο και για την εξωτερική εμφάνιση ορισμένων γυναικών.
Ένα μεγάλο στήθος μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, στους ώμους και στη σπονδυλική στήλη. Συχνά είναι εμφανή τα σημάδια στους ώμους από το στηθόδεσμο, υπεριδρωσία και ερεθισμός στις πτυχές κάτω από τους μαστούς. Ένα υπερβολικά μεγάλο στήθος γίνεται εμπόδιο στις αθλητικές δραστηριότητες και στην απροβλημάτιστη επιλογή ρούχων.
Η μειωτική μαστών είναι μια χειρουργική επέμβαση και έχει ως σκοπό την μείωση του αφαιρείται ο πλεονάζον όγκος των μαστών, το λίπους και το δέρματος, με αποτέλεσμα εκτός από τη μείωση να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η συνολική ανόρθωση του στήθους με επανατοποθέτηση των θηλών.
Αποτέλσμα της επέμβασης είναι στήθη σε αρμονία με τις υπόλοιπες αναλογίες του σώματός και κυρίως απαλλαγή από τα συμπτώματα που είχαν προεγχειρητικά.
Ποιοι είναι υποψήφιοι για αυτή την επέμβαση;
Υποψήφια για την επέμβαση είναι η γυναίκα που δεν είναι ευχαριστημένη από το στήθος της και έχει συμπτωματολογία εξαιτίας του μεγέθους του. Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για τη διενέργεια της επέμβασης. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε πολύ νέες κοπέλες με την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη των μαστών τους έχει ολοκληρωθεί. Αν μια γυναίκα έχει επιλέξει να υποβληθείτε στο χειρουργείο πριν ολοκληρώσει τον οικογενειακό σας προγραμματισμό, θα πρέπει να γνωρίσει ότι η μειωτική του μαστού μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα του θηλασμού. Επίσης, το γυναικείο στήθος υπόκειται σε φυσικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Οι μεταβολές αυτές ενδέχεται να ματαιώσουν τα αποτελέσματα της επέμβασης της μειωτικής.
Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;
Μετά τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού γίνεται η λήψη φωτογραφιών της περιοχής και η γιατρός βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής. Είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος του μαστού με υπέρηχο ή μαστογραφία προεγχειρητικά.
Γενικά, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών. Χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών σκευασμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται προεγχειρητικά.
Τι γίνεται διεγχειρητικά;
Αρχικά πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της τομής σε όρθια θέση. Μετά από κατάλληλο σχεδιασμό, ανάλογα με τον όγκο, σχήμα και το μέγεθος του βαθμού πτώσης της θηλής, επιλέγεται η καταλληλότερη τεχνική για την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, αδένα και λίπους, ενώ ταυτόχρονα η θηλαία άλως μεταφέρεται σε υψηλότερη θέση. Η τομή έχει συνήθως σχήμα ανάποδου «Τ» από την θηλή μέχρι την υπομάστιο πτυχή, και συνοδεύεται από μία περιθηλαία τομή. Αφαιρείται το προσχεδιασμένο τμήμα δέρματος-λίπους- αδένα για να επιτευχθεί το επιθυμητό μέγεθος μαστού. Ακολουθεί η συρραφή των τομών, τοποθετούνται παροχετεύσεις και πιεστική επίδεση.
Με μια γρήγορη ματιά…
Αναισθησία |
Γενική αναισθησία |
Διάρκεια |
3 ώρες |
Παραμονή στο νοσοκομείο |
1-2 ημέρες |
Τι γίνεται μετεγχειρητικά;
- Η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 48 ώρες.
- Οι παροχετεύεις αφαιρούνται συνήθως 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση.
- Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
- Η χρήση ειδικού αθλητικού στηθόδεσμου για 6 εβδομάδες.
- Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται 1-2 εβδομάδες άδεια από την εργασία τους, ανάλογα με την επέμβαση και τη δουλειά τους
- Γυμναστική και άρση βάρους επιτρέπονται σε περίπου 6 εβδομάδες
- Οι ουλές δεν εξαφανίζονται, βελτιώνονται συνεχώς και η τελική τους μορφή όπως και το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα φαίνεται σε 12 μήνες περίπου. Στην αρχή το στήθος είναι πολύ ψηλά και πέφτει σταδιακά με φυσικό τρόπο.
- Ο θηλασμός συνήθως δεν επηρεάζεται. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να υπάρχει δυσκολία με τον θηλασμό ή την ποσότητα του γάλακτος.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Πιθανές επιπλοκές όπως και σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν αλλά είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες σε ποσοστό εμφάνισης. Μερικές πιθανές επιπλοκές είναι οι εξής:
- Αιμορραγία – Aιμάτωμα: Σε περίπτωση αιμορραγίας και αιματώματος θα χρειαστεί επάνοδος στο χειρουργείο. Προς αποφυγή του αιματώματος πραγματοποιείται επιμελής αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
- Λοίμωξη του τραύματος: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούνται αντιβιοτικά τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.
- Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων και πνευμονική εμβολή:Πιθανή επιπλοκή κάθε χειρουργικής επέμβασης. Προλαμβάνεται με αντιπηκτικά, αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
- Διάνοιξη τραύματος
- Υπαισθησία της θηλής: Συνήθως επανέρχεται σταδιακά μετά από 6-18 μήνες.
- Νέκρωση της θηλαίας άλου: Σπάνια σοβαρή επιπλοκή, συχνά αποτέλεσμα της επίδρασης της νικοτίνης.
- Δυσκολίες στο θηλασμό: Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι λίγες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν μετά από μειωτική μαστών, γιατί οι θηλές μπορεί να χωριστούν από του μαζικούς αγωγούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.