Select Page

Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπείας PRP;

PRP (Platelet Rich Plasma) σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας PRP οφείλονται στους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (PDGF, VEGF; ICF; EGF; TGF-β1, SDF-1α) και δευτερευόντως στα συστατικά του πλάσματος που προέρχονται από το αίμα του ασθενούς.

Η θεραπεία ονομάζεται «αυτόλογη», καθώς το υλικό προέρχεται από το ίδιο μας το σώμα. Η μέθοδος αυτή είναι απόλυτα ασφαλής διότι τα συστατικά της παραλαμβάνονται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και για τον λόγο αυτό είναι 100% βιοσυμβατή και αποκλείει την πιθανότητα για την εμφάνιση αλλεργιών, αυτοάνοσων αντιδράσεων και άλλων παρενεργειών.
Τον τελευταίο καιρό η αυτόλογη μεσοθεραπεία έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς θεραπείες της αισθητικής αλλά και της αναγεννητικής (regenerative) ιατρικής.

Σε ποιους απευθύνεται η μεσοθεραπεία και που στοχεύει;

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής η εφαρμογή PRP δρα αποτελεσματικά στη

  • βελτίωση της υφής και του τόνου της επιδερμίδας

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο, στο λαιμό, ντεκολτέ, στην ραχιαία επιφάνεια των χεριών και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου το δέρμα έχει υποστεί φθορά λόγω γήρανσης. Η έγχυση των αυξητικών παραγόντων του PRP στην επιδερμίδα του προσώπου προκαλεί τη διέγερση των ινοβλαστών του δέρματος για να δημιουργήσουν νέο κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υφής του δέρματος, την σύσφιξη καθώς και την βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών ρυτίδων. Επίσης ενεργοποιεί την αγγειογένεση των ιστών βελτιώνοντας την αιμάτωση στο δέρμα και κατά συνέπεια  την θρέψη και οξυγόνωση του.

  • βελτίωση της ανδρογεννητικής αλωπεκίας (τριχόπτωση – φαλάκρα)

Οι αυξητικοί παράγοντες επανεργοποιούν τα ενήλικα αδρανή βλαστοκύτταρα της περιοχής (με απώτερο στόχο την δημιουργία νέων τριχοθυλακίων), ενεργοποιούν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της περιοχής ενεργοποιούν την αγγειογένεση των ιστών βελτιώνοντας την αιμάτωση του τριχωτού της κεφαλής. Τα πρώτα αποτελέσματα που γίνονται άμεσα αντιληπτά είναι η βελτίωση της ποιότητας της τρίχας, δηλαδή η ενδυνάμωση και πάχυνση στις τρίχες που ήδη διαθέτουμε στο τριχωτό της κεφαλής μας. Με αυτόν τον τρόπο, το κεφάλι μας δείχνει πιο γεμάτο καθώς η κάθε τρίχα έχει μεγαλύτερο όγκο. Η θεραπεία τριχόπτωσης PRP μπορεί να εφαρμοστεί σε άνδρες και γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία. Συνδυάζεται άριστα με τις υπάρχουσες καταξιωμένες και αποτελεσματικές θεραπείες που διαθέτουμε για την ανδρογεννητική αλωπεκία όπως η χρήση τοπικού διαλύματος ή αφρού μινοξιδίλης ή και η χρήση από του στόματος φιναστερίδης.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP δρα καταλυτικά στον περιορισμό του ρυθμού της τριχόπτωσης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του τριχωτού της κεφαλής.

  • βελτίωση “ραγάδων” σώματος (ως συνδυαστική θεραπεία)
  • θεραπεία ουλών ακμής (ως συνδυαστική θεραπεία)
  • επούλωση ελκών

Αυτό επιτυγχάνεται μιας και οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων αυξάνουν την ικανότητα διαφοροποίησης των κυττάρων και τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, οστεοβλαστών και ενδοθηλιακών κυττάρων που είναι θεμελιώδη κύτταρα στη διαδικασία της επούλωσης των σκληρών και μαλακών ιστών. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή μειώνοντας την έκκριση κυτοκινών, αγγειογέννηση. Επομένως, η επούλωση επιτυγχάνεται συντομότερα και αποτελεσματικότερα.

Γενικά πριν τον προγραμματισμό της αυτόλογης μεσοθεραπείας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια γενική εξέταση αίματος. Στους ασθενείς με χαμηλά αιμοπετάλια το αποτέλεσμα είναι λιγότερο εντυπωσιακό.

Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία;

  • Σε νεοπλασίες-κακοήθειες (σε χρονικό διάστημα μικρότερο της 5ετίας)
  • Στα χρόνια νοσήματα του αίματος (λευχαιμία, θρομβοκυττάρωση κλπ)
  • Σε λοίμωξη από HIV, σε ηπατική ή νεφρική νόσο
  • Σε κληρονομικές νόσους του δέρματος (π.χ. κολλαγονώσεις, σύνδρομο Ehlers-Danlos, σύνδρομο Marfan κ.ά)
  • Σε αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την κατάσταση του δέρματος. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως σε νεότερες ηλικίες, όπου το δέρμα δεν έχει υποστεί μεγάλη φθορά αρκεί ακόμη και μία θεραπεία αυτόλογης μεσοθεραπείας. Συνήθως όμως χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία 2 με 3 φορές. Η κάθε εφαρμογή γίνεται αφού μεσολαβήσουν 4-6 εβδομάδες από την προηγούμενη. Ωφέλιμη είναι η επανάληψη της θεραπείας μία φορά ανά έτος για τη διατήρηση του αποτελέσματος σε βάθος χρόνου. «Έκτακτες» θεραπείες συνήθως τοποθετούνται πριν ή μετά από έντονη καταπόνηση του δέρματος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, με την αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη.

Στην εφαρμογή για ανδρογεννητική αλωπεκία το πρωτόκολλο που ακολουθούμε περιλαμβάνει 3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά 4-6 εβδομάδες. Ακολουθούν επαναληπτικές συνεδρίες σε μεσοδιαστήματα περίπου 6 μηνών για διατήρηση του καλού αποτελέσματος.

Ποια είναι η διαδικασία της θεραπείας;

Αρχικά θα γίνει επάλειψη με αναισθητική κρέμα σε όλα τα σημεία που θα γίνει η έγχυση, η οποία θα χρειαστεί περίπου μισή ώρα για να ενεργήσει. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η αιμοληψία για να ληφθεί το δείγμα αίματος που θα χρησιμοποιηθεί. Μέσα από επεξεργασία που πραγματοποιείται (φυγοκέντρηση) και ακολουθώντας  τις καλύτερες συνθήκες αντισηψίας διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια από το αίμα σε υψηλή συγκέντρωση. Το υλικό που προκύπτει εγχύεται ενέσιμα από την ιατρό στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος  της επιθυμητής επιφάνειας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι  οι μικρότερες δυνατές σε μέγεθος έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κοκκινίλες μετά την εφαρμογή.

Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;

Μετά το πέρας της θεραπείας ο ασθενής δεν θα πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφένη, ασπιρίνη κτλ και κάποια συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα λίγες ώρες μετά και δεν υπάρχει κανένα διάστημα αποθεραπείας. Είναι πιθανό να παρουσιαστούν ελάχιστες μικρές μελανιές τοπικά σε σημείο εφαρμογής  οι οποίες όμως υποχωρούν άμεσα ενώ καλύπτονται εύκολα με την χρήση make-up.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι εντελώς ακίνδυνη. Είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που αξιοποιεί τις ιδιαίτερες ικανότητές του ίδιου μας του οργανισμού χρησιμοποιώντας τα συστατικά που βρίσκονται στο αίμα μας. Η μοναδική επιπλοκή (ήσσονος σημασίας) στη θεραπεία αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι η εμφάνιση μελανιών στα σημεία νυγμού (τρυπήματος).