Τι είναι μεσοθεραπεία;
Η μεσοθεραπεία είναι μία ιατρική μέθοδος κατά την οποία χορηγούμε διάφορες ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, ένζυμα και αμινοξέα, καθώς και ομοιοπαθητικές και φαρμακευτικές ουσίες είτε ενδοεπιδερμιδικά, είτε ενδοδερμικά μέσω μικρών, συχνών νυγμών στο δέρμα.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο ιατρό Michel Pistor (1924-2003), ο οποίος παρατήρησε κλινική βελτίωση της ακοής σε έναν κωφό ασθενή μετά από πολλαπλούς νυγμούς με προκαΐνη στην περιοχή του ωτός. Το 1958 έγινε η πρώτη επίσημη δημοσίευση και ο ορισμός της μεσοθεραπείας. Το «μέσο» προέρχεται από τη λέξη μεσόδερμα, που σχηματίζεται την τρίτη εμβρυϊκή εβδομάδα και από το οποίο προέρχονται το δέρμα και οι συνδετικοί ιστοί, δηλαδή ιστοί που επωφελούνται από τη μεσοθεραπεία. Από το 2002 αναγνωρίστηκε στη Γαλλία επισήμως σαν ιατρική εξειδίκευση (Diplome Interuniversitaire Paris-Bordeaux-Marseille).
Πώς δρα η μεσοθεραπεία;
Ουσιαστικά το αισθητικό αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας οφείλεται σε δύο βασικούς μηχανισμούς:
- Στην στοχευμένη τοπική δράση των ενιέμενων ουσιών ανάλογα με την περίσταση.
- Στη μηχανική ενεργοποίηση των ινοβλαστών από τους νυγμούς της λεπτής βελόνης στο χόριο (needling), οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη που αποδίδουν ελαστικότητα και στήριξη στο δέρμα και στα εξαρτήματά του (όπως οι τριχικοί θύλακες).
Σε ποιους απευθύνεται η μεσοθεραπεία και που στοχεύει;
Η μεσοθεραπεία στην αισθητική ιατρική αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο με διαρκώς αυξανόμενη απήχηση και στα δύο φύλα. Η μεσοθεραπεία απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών (18 έως 75 ετών), η πλέον συνήθης ηλικία έναρξης είναι η τρίτη δεκαετία της ζωής. Ενδεικτικά χρησιμοποιείται για την φωτογήρανση, ανανέωση, ενυδάτωση, σύσφιγξη του δέρματος, αντιμετώπιση λεπτών ρυτίδων, στη βελτίωση του οβάλ του προσώπου. Η μεσοθεραπεία σώματος στοχεύει στη θεραπεία της κυτταρίτιδας με τη μείωση της εικόνας φλοιού πορτοκαλιού σε μεγάλο βαθμό, στην καλύτερη μικροκυκλοφορία, στη σύσφιξη και ενυδάτωση επιδερμίδας, και στη βελτίωση της υφής του δέρματος. Επίσης, η μεσοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά σε μη ουλωτική αλωπεκία και σε τριχόπτωση.
Ποιες ουσίες περιέχονται και ποια είναι η συχνότητα της μεσοθεραπείας;
Στην μεσοθεραπεία προσώπου εγγυόνται συνήθως οι εξής ουσίες
- Υαλουρονικό οξύ, που είναι το κατεξοχήν συστατικό της ενυδάτωσης αφού μπορεί να συγκρατεί έως και 1000 φορές περισσότερα μόρια νερού σε σχέση με το βάρος του.
-
- Βιταμίνες –ανάμεσα στις οποίες οι A, B, C and E για την τόνωση ζωτικών λειτουργιών του κυττάρου
- Μέταλλα – για να διορθωθούν οι δερματικές ανεπάρκειες
- Νουκλεϊκά οξέα –για να ενεργοποιηθεί η κυτταρική επικοινωνία
- Αμινοξέα– για την ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης
- Συνένζυμα – για να αποτραπούν βιοχημικές αντιδράσεις
- Αντιοξειδωτικά και ασκορβικό οξύγια τις ελεύθερες ρίζες
Η συχνότητα της επανάληψης είναι διαφορετική για τον καθένα και εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και το βαθμό της φθοράς του. Συνήθως η μεσοθεραπεία προσώπου ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδρίες, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε 2 με 4 εβδομάδες. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα να επαναληφθεί η μεσοθεραπεία μετά από 2 ή 4 μηνες.
Στη μεσοθεραπεία σώματος ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος σας, επιλέγουμε εξειδικευμένα πρωτόκολλα που συνδυάζουν καφεΐνη, εκχύλισμα αγκινάρας, καρνιτίνη, οργανικό πυρίτιο, μελίλωτο και DMAE.
Για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας για 6 συνεδρίες κάθε 1- 2 εβδομάδες. Κατόπιν αυτού μπορεί να χρειαστούν 1-2 συνεδρίες το χρόνο για συντήρηση του αποτελέσματος.
Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;
48 ώρες μετά τη θεραπεία πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και 24 ώρες μετά η σαύνας ή το μασάζ .
Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία;
- Σε άτομα που έχουν προδιάθεση για δημιουργία χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών, καθώς και σε καταστάσεις διαταραχής επούλωσης (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).
- Στην κύηση και στο θηλασμό
- Σε άτομα με γνωστή αλλεργία στα συστατικά της μεσοθεραπείας.
- Σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, επιληψία, οξεία ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη
- Σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή και έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα δημιουργίας αιμορραγιών και εκχυμώσεων.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Είναι σπάνιες και συνήθως αναστρέψιμες. Μπορεί να παρατηρηθούν εκχυμώσεις και μικροαιμορραγίες, κνησμός, ερύθημα και οίδημα στα σημεία των νυγμών. Πολύ σπάνια έχει αναφερθεί αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του μίγματος, εμφάνιση φλεγμονής, κοκκιωμάτων και ουλών. Είναι σημαντικό να εκτιμάται κλινικά ο ασθενής πριν από κάθε εφαρμογή από τον θεράποντα ιατρό και να χορηγείται αντιική θεραπεία πριν από κάθε εφαρμογή σε άτομα με υποτροπιάζοντα επεισόδια ερπητικής λοίμωξης.