Select Page

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην αισθητική του προσώπου και αντιμετωπίζει την περίσσεια του δέρματος στα άνω και κάτω βλέφαρα, καθώς και τις σακούλες δέρματος κάτω από τα μάτια.

Με την πάροδο του χρόνου και σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση και τον τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου (διατροφή, άγχος, κούραση), οι ιστοί των βλεφάρων ατροφούν. Όσο μεγαλώνουμε δηλαδή, «χαλαρώνει» το δέρμα και οι μύες στην περιοχή των βλεφάρων, επιτρέποντας στο λίπος να «προβάλλει προς τα εμπρός». Με αυτό το μηχανισμό οδηγούμαστε στη δημιουργία πτυχώσεων στο άνω βλέφαρο και στη δημιουργία ρυτίδων και σχηματισμό «σακούλων» στο κάτω.

Η χαλάρωση αυτή δίνει την εντύπωση μόνιμης κούρασης στο πρόσωπο, επηρεάζοντας την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μας.

Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες συνήθως μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Όπως στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις δεν υπάρχει βέβαια κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση, καθώς η επέμβαση είναι χρήσιμη σε διαφορετική ηλικία στον καθένα ανάλογα με το πρόβλημα του.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;

Μετά τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού γίνεται η λήψη φωτογραφιών της περιοχής και η γιατρός βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής.

Γενικά, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών.
Χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών σκευασμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται προεγχειρητικά.

Τι γίνεται διεγχειρητικά;

 Άνω βλεφαροπλαστική

Η άνω βλεφαροπλαστική ενδείκνυται σε περιπτώσεις περίσσεια δέρματος και λίπους άνω βλεφάρου ή και για αποκατάστση βλεφάρου σε περίπτωση αφαίρεσης καλοήθους όγκου ή και για αποκατάσταση της βλεφαρόπτωσης. Η τομή στο άνω βλέφαρο γίνεται σε μια φυσική ρυτίδα και επεκτείνεται πλάγια στη γωνία των βλεφάρων (στο πόδι της χήνας). Στη συνέχεια, αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος και του λίπους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μία πιο νεανική και «ξεκούραστη» εμφάνιση της περιοφθαλμικής περιοχής. Τέλος, ακολουθεί η συρραφή του δέρματος και η τοποθέτηση μικρών επιδέσμων που δεν περιορίζουν την όραση.

 Κάτω Βλεφαροπλαστική

Η κάτω βλεφαροπλαστική ενδείκνυται σε περιπτώσεις περίσσεια δέρματος και λίπους στο κάτω βλέφαρο, όπως και για την αποκατάσταση βλεφάρων λόγω χαλάρωσης του στηρικτικού συνδέσμου. Υπάρχουν δύο ειδών τομών, είτε μέσω μιας ανεπαίσθητης τομής στο δέρμα του κάτω βλεφάρου, είτε μιας τομής στον επιπεφυκότα από τη μέσα μεριά του κάτω βλεφάρου.

Στην πρώτη περίπτωση η τομή πραγματοποιείται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνεται προς τα έξω και κάτω παράλληλα με τις ρυτίδες της έξω γωνίας του κάτω βλεφάρου. Αρχικά αφαιρείται το πλεονάζον λίπος, κάτω από τον σφικτήρα μυ και στη συνέχεια αφαιρείται το πλεονάζον δέρμα. Επιδιώκεται η συρραφή του μυός και του δέρματος με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η τάση του δέρματος προς τα κάτω και τοποθετούνται αυτοκόλλητα στην έξω τομή.

Στη δεύτερη περίπτωση η δημιουργία εξωτερικής ουλής αποφεύγεται, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αφαίρεση δέρματος. Κατά τη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής αφαιρείται ή ανακατανέμεται η περίσσεια λίπους, που είναι υπεύθυνη για τις «σακούλες».

Με μια γρήγορη ματιά…

Άνω βλεφαροπλαστική
Κάτω βλεφαροπλαστική
Αναισθησία
Τοπική
Μέθη ή γενική αναισθησία
Διάρκεια
1 ώρα
1,5- 2 ώρες
Παραμονή στο νοσοκομείο
Χειρουργείο ημέρας
Χειρουργείο ημέρας

Τι γίνεται μετεγχειρητικά;

 • Ο πρώτος μετεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται στο ιατρείο μια μέρα μετά το χειρουργείο.
 • Τις πρώτες ημέρες κοιμηθείτε με το κεφάλι σηκωμένο σε μαξιλάρι και αποφεύγετε το σκύψιμο.
 • Συχνή χρησιμοποίηση πάγου τις πρώτες 48 ώρες μετεγχειρητικά μειώνει το οίδημα (υποχωρεί από την τέταρτη ημέρα)
 • Ειδικές σταγόνες τοποθετούνται στα μάτια για 3- 5 μέρες. Αμέσως μετά το χειρουργείο τα μάτια θα δακρύζουν εύκολα για 4 εβδομάδες, λόγω του οιδήματος στους δακρυϊκούς πόρους και στον επιπεφυκότα
 • Γυαλιά μπορούν να φορεθούν αμέσως, φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν σε 7-14 ημέρες
 • Τα ράμματα αφαιρούνται 5- 7 μέρες μετά το χειρουργείο.
 • Make up στα μάτια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 6-8 ημέρες
 • Θα μπορείτε να ασκηθείτε σε 2 εβδομάδες, ελαφριά άσκηση μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα.
 • Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αποτιμάται συνήθως μετά την έκτη εβδομάδα και μικρές ενόχλησεις μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία συνήθως μετά τον έκτο μήνα.

Πότε αντενδείκνυται η επέμβαση;

Ασθενείς με γλαύκωμα ή ξηροφθαλμία αντενδείκνυται να κάνουν την επέμβαση, γιατί μπορεί το χειρουργείο να επιδεινώσει τη νόσο. Επίσης, ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή αιμορραγικές διαταραχές είναι πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Τι δεν μπορεί να διορθωθεί με τη βλεφαροπλαστική;

 • Οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια το γνωστό πόδι της χήνας
 • Τα πεσμένα φρύδια
 • Τις πολύ λεπτές ρυτίδες στα ίδια βλέφαρα
 • Τους μαύρους κύκλους.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πιθανές επιπλοκές όπως και σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν αλλά με την ορθή χειρουργική τεχνική και τον προσεκτικό προεγχειρητικό σχεδιασμό είναι ελεγχόμενες και περιορισμένες σε ποσοστό εμφάνισης. Μερικές πιθανές επιπλοκές  είναι οι εξής:

 1. Αιμορραγία – Aιμάτωμα: Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και ο ασθενής να πειθαρχήσει στις οδηγίες και να μην σκύβει ή σηκώνει βάρη τις πρώτες 48 ώρες. Σε περίπτωση αιμορραγίας και αιματώματος θα χρειαστεί επάνοδος στο χειρουργείο.
 2. Υπερβολική αφαίρεση δέρματος ή λίπους: Αυτό προλαμβάνεται με τον καλό σχεδιασμό προεγχειρητικά. Τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα δεν έρχονται πάντα μετά από επιθετική εξαίρεση δέρματος και λίπους, αλλά μετά από σωστή τεχνική και αξιολογώντας το πρόσωπο το ασθενούς συνολικά.
 3. Επιπεφυκίτιδα: Προκειμένου να προλάβουμε μια τέτοια επιπλοκή, χορηγούμε ειδικές σταγόνες τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά.
 4. Φλεγμονή: Σπάνια βλέπουμε περιστατικά φλεγμονών μετά από βλεφαροπλαστική. Η αντιβιοτική αγωγή που δίνουμε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου προστατεύει σχεδόν πάντα τον ασθενή.
 5. Εκτρόπιο: Η μετατόπιση δηλαδή προς τα κάτω του κάτω βλεφάρου η οποία αποφεύγεται κυρίως με τη σωστή χειρουργική τεχνική.
 6. Δύσμορφη ουλή