Select Page

Η γυναικομαστία προέρχεται από τη λέξη «γυνή» και «μαστός». Αναφέρεται στην αύξηση του μεγέθους των ανδρικών μαστών λόγω υπερτροφίας και υπερπλασίας του μαστικού αδένα ή του λιπώδη ιστού (ψευδό-γυναικομαστία ή λιπομαστία) ή και των δύο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αμφοτερόπλευρη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι ετερόπλευρη δηλαδή είναι πιο εμφανής στον ένα από τους δύο μαστούς.  Δεν επηρεάζει την υγεία αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να δυσκολεύουν τον άνδρα στην καθημερινότητά του.

Ποια είναι τα είδη της γυναικομαστίας;

 • Φυσιολογική: Είναι η πιο συχνή μορφή γυναικομαστίας. Εμφανίζεται κατά την βρεφική ηλικία (έως 10 μηνών) λόγω των ορμονών της μητέρας που περνούν μέσα απ΄ το πλακούντα, κατά την προεφηβική ηλικία (10 έως 14 ετών) ή κατά την ηλικία άνω των 60 ετών λόγω των ορμονικών αλλαγών.
 • Ιδιοπαθής: Χωρίς ακριβή αιτία, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο υποκείμενο νόσημα ή διαταραχή.
 • Παθολογική: Είναι το είδος της γυναικομαστίας που οφείλεται στην έκκριση οιστρογόνων από παθολογικές ασθένειες π.χ. αλκοολισμός, ηπατική ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις του θυρεοειδούς, όγκος στους όρχεις κτλ.
 • Φαρμακευτική: Οφείλεται στην χρήση διαφόρων φαρμάκων όπως η σπιρονολακτόνη, τα αναβολικά, τα αντικαταθλιπτικά ή ναρκωτικών ουσιών, όπως η μεθαδόνη, η ηρωίνη κτλ. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;

Μετά τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού γίνεται η λήψη φωτογραφιών της περιοχής και η γιατρός βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής. Πριν προγραμματιστεί οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή της γυναικομαστίας, ο ασθενής υποβάλλεται σε πλήρη εργαστηριακό για τον αποκλεισμό κάποιας παθολογικής μορφής. Είναι απαραίτητος ο προεγχειρητικός απεικονιστικός έλεγχος του μαστού με υπέρηχο.

Γενικά, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών. Χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών σκευασμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται προεγχειρητικά.

Τι γίνεται διεγχειρητικά;

Αρχικά πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της τομής σε όρθια θέση. Η εγχείρηση πραγματοποιείται σε γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο μπορεί να περιλαμβάνει ανάλογα με τη σύσταση των ιστών και την περιεκτικότητα σε λίπος λιποαναρρόφηση, εκτομή του μαζικού αδένα ή και συνδυασμό των δύο, που είναι και το πιο σύνηθες. Τις περισσότερες φορές γίνεται μία ημικυκλική τομή στο κάτω ήμισυ της θηλής και αφού η θηλή εγερθεί σαν κρημνός, αφαιρείται όλος ο υπόλοιπος μαστικός αδένας. Σε περιπτώσεις που υπάρχει και αρκετή χαλάρωση του δέρματος, τότε γίνεται μία κυκλική τομή γύρω από τη θηλή και γίνεται ταυτόχρονα περιθηλαία σύσφιξη του μαστού.

Η διαφορά και η βελτίωση μετά το χειρουργείο φαίνεται άμεσα, το τελικό αποτέλεσμα  θα φανεί μετα από 6 μήνες.

Με μια γρήγορη ματιά…

Αναισθησία
Γενική αναισθησία
διάρκεια
1,5- 2,5 ώρες
Παραμονή στο νοσοκομείο
Μέχρι μια ημέρα

  Τι γίνεται μετεγχειρητικά;

 • Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την ίδια ή την επόμενη μέρα.
 • Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
 • Η χρήση ειδικού πιεστικού γιλέκου συνίσταται για 6 εβδομάδες.
 • Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν συνήθως μετά την τρίτη μετεγχειρητική στην εργασία τους.
 • Γυμναστική και άρση βάρους επιτρέπονται σε περίπου 6 εβδομάδες

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πιθανές επιπλοκές όπως και σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν αλλά είναι περιορισμένες σε ποσοστό εμφάνισης. Μερικές πιθανές επιπλοκές  είναι οι εξής:

 1. Αιμορραγία – Aιμάτωμα: Σε περίπτωση αιμορραγίας και αιματώματος θα χρειαστεί επάνοδος στο χειρουργείο. Προς αποφυγή του αιματώματος πραγματοποιείται επιμελής αιμόσταση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
 2. Λοίμωξη του τραύματος: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής, χορηγούνται αντιβιοτικά τόσο διεγχειρητικά, όσο και μετά το πέρας της επέμβασης.
 3. Υπαισθησία της θηλής: Συνήθως επανέρχεται σταδιακά μετά από 6-18 μήνες.
 4. Ασσυμετρία