Select Page

Η χαλάρωση του δέρματος στην έσω επιφάνεια των μηρών είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Μια μεγάλη απώλεια βάρους ή η πάροδος του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος στην περιοχή των μηρών.

Η ανόρθωση των μηρών είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σκοπό να ανανεώσει και να βελτιώσει το σχήμα των μηρών αφαιρώντας το πλεονάζον δέρμα και λίπος.

Τι πρέπει να γίνει προεγχειρητικά;

Μετά τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού γίνεται η λήψη φωτογραφιών της περιοχής και η γιατρός βάζει την ένδειξη της χειρουργικής τεχνικής.

Γενικά, συνίσταται η διακοπή του καπνίσματος 4 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών. Χρήση ασπιρίνης, αντιπηκτικών σκευασμάτων και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαΐνη θα πρέπει να αποφεύγονται προεγχειρητικά.

Τι γίνεται διεγχειρητικά;

Αρχικά πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της τομής σε όρθια θέση. Συνδυάζονται οι τεχνικές της λιποαναρρόφησης και της ελλειπτικής αφαίρεσης δέρματος και υποδόριου ιστού. Το μήκος της τομής θα εξαρτηθεί από τον βαθμό του πλεονάζοντος δέρματος. Η αφαίρεση του δέρματος επιτυγχάνεται με μία επιμήκη τομή που τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά του μηρού, ώστε να πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή θέαση της στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Η τομή συνήθως εκτείνεται ως τη μηρογεννητική πτυχή με τρόπο που θυμίζει το γράμμα “Τ”, χωρίς να είναι ορατή καθώς τοποθετείται μέσα στην ήδη υπάρχουσα πτύχωση του δέρματος. Μετά την εκτέλεση της επιθυμητής τομής, το περίσσιο δέρμα αφαιρείται και το δέρμα του μηρού σταθεροποιείται με ράμματα σε έναν σταθερό παρακείμενο ιστό (περιόστεο της ηβικής σύμφυσης), προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος της τομής και να είναι εμφανής. Ακολουθεί η συρραφή των τομών. Τοποθετούνται παροχετεύσεις που αφαιρούνται σε λίγες ημέρες. Στο τέλος του χειρουργείου εφαρμόζουμε ένα ελαστικό κολάν.

Με μια γρήγορη ματιά..

Αναισθησία Γενική αναισθησία
Διάρκεια 3 ώρες
Παραμονή στο νοσοκομείο Μέχρι μια ημέρα

Τι γίνεται μετεγχειρητικά;

 • Εφαρμόζονται γάζες στο τραύμα για περίπου 2 εβδομάδες.
 • Επιβάλλεται η χρήση πιεστικού κολάν για 6 εβδομάδες.
 • Γυμναστική και άρση βάρους επιτρέπονται σε περίπου 6 εβδομάδες
 • Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς και η τελική τους μορφή θα φαίνεται σε 9-12 μήνες περίπου. Οι ουλές δεν εξαφανίζονται.
 • Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αποτιμάται συνήθως σε 6 μήνες και μικρές ενοχλήσεις μπορεί να διορθωθούν σε τοπική αναισθησία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Πιθανές επιπλοκές όπως και σε κάθε χειρουργείο υπάρχουν αλλά είναι περιορισμένες σε ποσοστό εμφάνισης. Μερικές πιθανές επιπλοκές είναι οι εξής:

 1. Αιμορραγία – Aιμάτωμα: Σε περίπτωση αιμορραγίας και αιματώματος θα χρειαστεί επάνοδος στο χειρουργείο.
 2. Φλεγμονή: Προς αποφυγήν αυτής της επιπλοκής χορηγούμε αντιβιοτικά διεγχειρητικά και μετεγχειρητικά.
 3. Διάνοιξη του τραύματος: Η συρραφή του τραύματος δεν γίνεται με μεγάλη τάση στο δέρμα. Σημαντικοί παράγοντες είναι η ποιότητα του δέρματος καθώς και υποκείμενες συστηματικές παθήσεις, π.χ σακχαρώδης διαβήτης, αγγειοπάθειες, κακή θρέψη.
 4. Εμφανής ουλή
 5. Συλλογή λέμφου κάτω από την ουλή: Σπάνια επιπλοκή που αντιμετωπίζεται με παρακέντηση της συλλογής.
 6. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση/ Πνευμονική εμβολή: Πρόκειται για μια πιθανή επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης, η οποία προλαμβάνεται με αντιπηκτικά φάρμακα αμέσως μετά το χειρουργείο και με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.