Select Page

Τι είναι η βοτουλινική εξωτοξίνη;

Η βοτουλινική εξωτοξίνη είναι μία νευροτοξίνη  η οποία παράγεται από το κλωστρίδιο Botulinum και έχει γίνει γνωστή στον κόσμο, ως BOTOX. Η ιδιότητά της είναι η αναστολή της σύσπασης των μυών. Η ίδια πρωτεΐνη χρησιμοποιήθηκε αρχικώς για να θεραπεύσει σε μικρά παιδιά το ραιβόκρανο καθώς επίσης και προβλήματα στραβισμού. Η εξαιρετική της αποτελεσματικότητα στη μυϊκή χαλάρωση και η προβλεψιμότητα και ασφάλεια στη χρήση της, σύντομα οδήγησαν στην επέκταση της εφαρμογής της στην κοσμητική ιατρική για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και λαιμού. Στην αισθητική εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1990 και από τότε αποτελεί το πιο δημοφιλές και το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Στη χώρα μας κυκλοφορεί σε δύο συσκευασίες: σαν Botox (Allergan) και σαν Dysport (Ipsen).

Ποιες είναι οι εφαρμογές της βοτουλινικής τοξίνης;

     Ρυτίδες

Στην κατάλληλη δόση και τη σωστή θέση, η τοξίνη αυτή προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας των μυών του προσώπου που δημιουργούν τις ρυτίδες έκφρασης και τις απαλύνει, χωρίς να αλλοιώνεται η έκφραση του, δίνοντας έτσι ένα νεότερο, ξεκούραστο και φυσικό αποτέλεσμα.

Ιδανική ηλικία για την εφαρμογή της νευροτοξίνης δεν υπάρχει. Η απόφαση είναι εξατομικευμένη, άλλωστε και η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος, τη διάπλαση των μυών του προσώπου και την εκφραστικότητα.

Συχνά δρούμε προληπτικά όσο οι ρυτίδες είναι δυναμικές, ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε την εμφάνιση στατικών ρυτίδων στη συνέχεια. Ακόμη και αν σε ένα πρόσωπο έχουν σχηματισθεί στατικές ρυτίδες, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους επιτυγχάνεται η μείωση του βάθους τους και η σταδιακή λείανση του δέρματος.

Οι πιο συνηθισμένες ρυτίδες, οι οποίες εξαλείφονται είναι:

 • οι ρυτίδες στο μέτωπο
 • οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
 • το πόδι της χήνας ή οι ρυτίδες περιοφθαλμικά
 • οι ρυτίδες στη μύτη (Bunny lines)
 • οι ρυτίδες του καπνιστή περιστοματικά
 • οι ρυτίδες στο λαιμό για μείωση της δράσης του πλατύσματος που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση κάθετων ρυτίδων σαν χορδές.

 

     Υπερτροφία μασητήρων μυών

Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων με τετράγωνο περίγραμμα προσώπου που το σχήμα δεν οφείλεται στον σκελετό τους αλλά στην υπερτροφία των μασητήρων μυών. Στην περίπτωση αυτή με τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνη ατροφούν παροδικά οι μύες προσδίδοντας μια πιο οβάλ όψη του προσώπου.

 

     Υπεριδρωσία

Η υπεριδρωσία είναι μία κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει μεγάλες ποσότητες ιδρώτα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφήνει τις περιοχές εκείνες μια υγρασία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις καθημερινές ασχολίες του ανθρώπου. Οι πιο συχνές περιοχές οι οποίες θεραπεύονται είναι οι μασχάλες, τα πέλματα, οι παλάμες.

Η βουτουλινική τοξίνη είναι επίσημα εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και φαρμάκων (FDA).

Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της θεραπείας είναι ασφαλής και έρευνες έχουν αποδείξει ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ενδιαφερόμενων.

 

      Χρόνια ημικρανία και χρόνιες κεφαλαλγίες

 

Πώς πραγματοποιείται η  θεραπεία;

Κατά την διάρκεια της θεραπείας η πρωτεΐνη εγχύεται κατευθείαν στους συγκεκριμένους μύες του προσώπου με αποτέλεσμα μετά από 3-5 ημέρες να γίνονται ορατά τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας. Επειδή χρησιμοποιείται μία πολύ λεπτή βελόνη, οι ασθενείς πιθανόν να αισθανθούν μια πολύ ελαφρά και τελείως παροδική ενόχληση. Ολόκληρη η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά.

Τι πρέπει να κάνω μετά τη θεραπεία;

Για 2 ώρες μετά την εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνετε σε όρθια θέση, να μην σκύβετε και να μην ξαπλώσετε. Επίσης καλό είναι να αποφευχθεί έντονη άσκηση τις πρώτες δύο ημέρες μετά την έγχυση του φαρμάκου. Η κατανάλωση αλκοόλ θα  πρέπει να αποφευχθεί για δύο 24ώρα. Για 2 ημέρες θα πρέπει επίσης μην υπερθερμανθεί η περιοχή, πχ να αποφευχθεί η χρήση πολύ ζεστού νερού και η ηλιοθεραπεία. Επιπλέον, αθλητικές δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό και σας κάνουν να ιδρώνετε θα πρέπει να αποφευχθούν το πρώτο διήμερο. Είναι σημαντικό αυτό ώστε το φάρμακο να μην να μην μετακινηθεί από τα σημεία έγχυσης και έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

7 με 10 μέρες μετά θα πρέπει να μας επισκεφτείτε στο ιατρείο ώστε να αξιολογηθεί το αποτελέσματος και να πραγματοποιηθούν τυχόν διορθώσεις.

Πόσο διαρκεί η δράση της βοτουλινικής τοξίνης;

 Η διάρκεια δράσης της βουτουλινικής εξωτοξίνης είναι παροδική και κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες κατά μέσο όρο. Μια μικρή κινητικότητα μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τον 3ο μήνα. Επομένως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές το χρόνο, εάν επιθυμούμε μόνιμο αποτέλεσμα.

Πότε αντενδείκνυται η θεραπεία;

 • Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο σύμπλοκο νευροτοξίνης τύπου Α του clostridium botulinum, ή σε έκδοχά του
 • Άτομα με ιστορικό μυασθένειας ή νόσου κολλαγόνου
 • Εγκυμοσύνη
 • Θηλασμός
 • Άτομα τα οποία λαμβάνουν αντιβιοτικά της κατηγορίας των αμινογλυκοσιδών, καθώς και αντιχολινεργικά ή μυοχαλαρωτικά φάρμακα οφείλουν κατά τη λήψη του ιστορικού να ενημερώνουν τον ιατρό τους για τυχόν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής είναι πλήρως αναστρέψιμα και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόνιμη παρενέργεια. Σπάνιες παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι οι εξής:

 • Ήπιο πόνο, τοπικό οίδημα, μώλωπας ή και ερύθημα στην περιοχή της έγχυσης
 • Παροδικό μούδιασμα
 • Κεφαλαλγία
 • Προσωρινή πτώση του πάνω βλεφάρου ή φρυδιού
 • Αδυναμία του κάτω βλεφάρου ή του πλευρικά ορθού μυός (ο μυς που ελέγχει την κίνηση του ματιού)
 • Δυσφαγία
 • Αδιαθεσία τύπου γρίπης
 • Διπλωπία (διπλή όραση)
 • Στεγνό στόμα
 • Κόπωση
 • Κνίδωση και εξανθήματα